Tip na výlet do Prahy a vlastně k Vlašimským sousedům

V dnešním článku vám nabídnu výlet nejen do Prahy, ale dá se také brát v jiných, širších souvislostech.
Nejde totiž jen o samotný tip na výlet, ale i o náhodný a velmi zajímavý souběh několika věcí jako je téma výletu a právě ukončené olympijské hry 2016 a na nich získávané medaile.
Mnozí z vás si jistě řeknou, jak se nějaký nápad na výlet může spojit s právě s olympijskými medailemi, poznáte dále že to možné je.

Nápad na vlastní článek přinesla jak už to většinou bývá náhoda. IMG_3167

Při návštěvě u známých v Praze mě kdysi zarazil název ulice V Kapslovně a dál jsem o něm nepřemýšlel, ale pak jsem si poblíž všiml domu se známým nápisem Sellier a Bellot.

IMG_3163Jde o naši asi nejznámější zbrojovku a jako naše JAWA, tak i Sellier a Bellot je světoznámá značka s bohatou historií, která se v současné době stále nachází nedaleko od nás a to ve Vlašimi.
Poté jsem si uvědomil, že název ulice a tenhle dům zřejmě patří k sobě a vydal jsem se na výzvědy.
Stačilo se jen pořádně dívat a stopy pražské pobočky této slavné zbrojovky se začali vynořovat a dokonce se zde dochovali i u lidí zde žijících v ústním podání.

Dovolím si vás zde pozvat do pozapomenuté historie a nabídnu vám malou prohlídku uplynulých časů:

1. Dům s nápisem Sellier a Bellot, v tomto domě prý sídlilo stranou vlastní výroby ředitelství. Na domě se dochoval reliéfní nápis nad vchodem a původní vchodové dveře z vyraženými iniciálami podniku.
IMG_3176IMG_3164

 

 

 

 

2. Prostory schodiště se strážními domky, po kterém vstupovali zaměstnanci do továrny. Schodiště je pravděpodobně nové, domky jsou původní a slouží dnes již k jiným účelům.

IMG_3166IMG_3175

 

 

 

 

 

3. Vjezd do továrny, zde se po nové výstavbě pravděpodobně dochovala stará cihlová zeď s továrními obloukovými okny.

IMG_3168IMG_3169

 

 

 

 

 

4. Největší dominanta zaniklé továrny se pak nachází uprostřed nového bytového bloku a je jí zachovalý tovární komín i s přilehlou původní stavbou technického domku.

IMG_3171IMG_3172

 

 

 

 

 

 

Jak je vidět, někdy jsou stopy naší historie zcela na očích a vyplatí se tak chodit s očima otevřenýma.

Na závěr dnešního článku se ještě vrátím k výše avizované neuvěřitelné shodě náhod. Mnohé z vás napadne, co by všechno uváděné na začátku mohlo mít společného.
Co by jste pak řekli na to, že v našem městě máme nového mistra světa a co by asi tak mohl mít s tímhle vším společného?

Vše se již brzy dozvíte v připravovaném novém článku, kdy vám tuhle fantastickou věc o našem mistru světa objasním.

Za Týnecké patrioty Zdeněk Vondrák